weaverbird foundation
In the village Adjumani
some disabled people
have formed an informal
organistation to find ways
to earn their money.
The man are mainly cobblers .
A group of women has a
small chickenfarm .
For the plan "From kiosk to Workplace" click here
Wie

Een groep gehandicapte mannen en een groep gehandicapte vrouwen, die zelf in hun levensonderhoud willen voorzien. Gehandicapten hebben het erg moeilijk in Oeganda en kunnen, ook als ze beter opgeleid zijn, maar moeilijk aan werk komen. De meeste gehandicapten bedelen om aan de kost te komen. Dat deze mensen zich verenigd hebben om hun eigen geld zelf te verdienen is dan ook bijzonder.

In 2014 en 2015 is met steun van ons en  door ons benaderde andere sponsoren  het
activiteitencentrum annex werkplaats gebouwd. De mannen hadden eerst een kleine kiosk, ze werkten veelal op de grond voor de kiosk. De vrouwen hadden geen centrale werk- en verkoopruimte.
Wat in grote lijnen

De mannen werken als schoenmaker, cobblers, en de vrouwen fokken kippen en varkens en verkopen zelfbereid voedsel op de markt. Doordat de omzetten beperkt zijn blijft hun situatie erg kwetsbaar. Wij ondersteunden hen de eerste jaren door kleine investeringen mogelijk te maken, zodat ze op termijn door een grotere omzet zelfstandig kunnen worden. De mannen en vrouwen hadden eerst aparte verenigingen maar zijn samemgegaan in ADDPA Adjumani Disabled People Association.
Waar

Adjumani is een provinciehoofdstad in het noorden van Oeganda, vlakbij de Nijl en de grens met Soedan. Het noorden van Oeganda is jarenlang geteisterd door geweld. Door de Soedanese  regering gesteunde rebellengroepen terroriseerden de bevolking in het zuiden van Soedan en het noorden van Oeganda. De laatste vier jaar is het gelukkig rustig. Vluchtelingen waren grotendeels teruggekeerd en het leven nam weer zijn gewone gang. Sinds eind 2013 zijn er weer vele vluchtelingen in Oeganda.
Het noorden is nog steeds erg arm en er heerst  door langdurige droogte regelmatig ook weer hongersnood.
De eerste kleinschalige projecten

Vanaf 2008 zijn de cobblers ondersteund door twee van onze bestuursleden, Jose en Theo, die daarvoor van  vrienden, collega's en bekenden geld hadden ontvangen. Dat valt buiten deze stichting maar geeft wel een aardig beeld van dit proejct.
Voor het geld zijn in 2008
zolen, een leernaaimachine, lijm en gereedschap aangeschaft. Dit was gekocht in het zuiden, in de hoofdstad Kampala.  Ze hebben veel schoenen kunnen maken wat een welkome aanvulling op hun inkomen is geweest. Ze hadden echter nergens boekhouding van gehouden en wisten dus achteraf niet wat de opbrengst van dit project is geweest

In 2009 is tijdens een bezoek de leernaaimachine na een kleine reparatie in werking gesteld en zijn drie rolstoelen vanuit Nederland aan de organisatie verstrekt.  Verder hebben ze 5 tri-cycles helemaal op laten knappen; ze reden met lekke banden, kettingen die een meter te ruim waren en er dus steeds afliepen, framework dat doorgeroest was, wielen die niet recht stonden, etc. etc. Ze rijden nu weer gesmeerd rond.
Hun handelactiviteiten zijn ondersteund door voor 600 euro bonen, rijst en maïs in een grotere plaats goedkoop in te kopen. Deze levensmiddelen hebben ze voor meer geld in Adjumani door verkocht.   En ten slotte is 600 euro besteed voor de aanschaf van leer, gereedschap en tweedehands schoenen uit Kampala.

In de zomer van 2010 bleken de cobblers de naaimachine volop de te gebruiken, er werden nu ook hoezen voor brommers mee gemaakt. Second hand shoes waren verkocht, er is een tweede keer zolen en leer gekocht, er is een soort kiosk gekocht om als verkoopapparaat te dienen etc. Er was dus van alles gebeurd en de donatie had hun inkomen verhoogd.
Dat was goed nieuws. Van de  500 euro die ze vorig jaar kregen, hebben ze spullen en een kiosk van ruim 230 euro gekocht en nu staat er 300 euro op de rekening.
De vrouwen hebben hun kippenfarm opgeknapt: het hek was duurder dan geraamd, daarom geen nieuw hek maar er waren verbeteringen aangebracht, er zijn slaaphokken voor de kippen getimmerd, een golfplatendak is aangebracht boven de legplek en er waren varkens aan de boerderij toegevoegd, geschonken door de gemeente. Een gedeelte van het hek was niet af en in slechte staat en is daardoor omgevallen. Het voedselproject had in eerste instantie verlies opgeleverd omdat ze onbekend waren met het aankopen van grote partijen. Ook hadden ze de eerste keer oude bonen gekocht. Maar het leert snel en Beatrice, de verkoopster van de vrouwen, kent iedereen en verkoopt ook grote partijen bonen voor feesten en partijen. Ze doet goede zaken en de tweede keer had het winst opgeleverd en ze waren nu bezig met een derde ronde verkoop. De winst is op de bank gezet. Jeska, de toenmalige voorzitster, heeft hier een boekhouding van bijgehouden.

De bouw van de werkplaats
In de zomer van 2011 is een nieuwe implus gegeven.
Een belangrijke stap voor de toekomst is gezet; er is door het towncouncil grond ter beschikking gesteld om een activiteitencentrum annex werkplaats te bouwen. Het is een geschikte plek aan de rand van het stadscentrum. De cobblers verlaten dan hun kiosk maar zullen meer ruimte ervoor terug krijgen,.
Voor zowel de vrouwen- als mannenvereniging is William Drani Anyanzo als coordinator/secretaris/klusjes man aangesteld. Hij onderhoudt ook de contacten met onze stichting en krijgt van de stichting voorlopig een vergoeding voor zijn tijd en onkosten.

De vrouwen hebben afgelopen jaar pech gehad met hun kippen, door een ziekte hebben ze er nog maar weinig. De vrouwen gaan liever over op het houden van varkens, de kosten voor voer zijn beduidend lager.   Wij schenken nu een paar biggen.
De mannen hebben in 2011 wederom materiaal voor naai atelier ontvangen.

De gehandicapten die nog wel kunnen lopen zijn  veel tijd en/of geld kwijt met het vervoer. In 2011 is een start gemaakt een fietsproject, men huurt een fiets of betaalt in termijnen voor een eigen fiets.  De coordinaor heeft dit project onder zijn hoede, de eerste drie fietsen schenkt onze stichting.

Het bezoek in 2012 stond voornamelijk in het teken van de plannen voor de werkplaatst. De financiele ondersteuning is beperkt gebleven omdat we  'sparen' voor de bouw van de werkplaats.

In 2013 zijn tijdens het bezoek van enkele bestuursleden overleggen geweest met de gehandicapten, de gemeente en de mogelijke aannemer van de bouw van de werkplaats. Het oude bouwplan is aangepast , mede op advies van Cordaid en na een bezoek van de gehandicapten aan een soortgelijk centrum in een andere stad.  Het gebouw is daardoor en door de gestegen kosten van bouwmaterialen, wel duurder geworden dan het oorspronkelijke ontwerp, dat opgenomen is in het projectplan.
Er is gezamenlijk een realistisch business plan voor het beheer van het gebouw gemaakt en de mannen hebben een business plan voor hun activiteiten opgesteld. De vrouwen zijn nog niet zover, die stellen hun plan op na de scholing, die start zodra het gebouw gereed is.

In maart 2014 heeft de gemeente het bouwplan goedgekeurd,  in april 2014 startte de bouw en in oktober konden de cobblers de werkplaats en winkel in gebruik nemen. Medio 2015 was het hele bouw gerealiseerd.

Het gebruik van de werkplaats en nieuw aktiviteiten
De werkplaats en winkel zijn in 2015 en 2016 goed benut, er is genaaid en de schoenproductie is uitgebreid, er was een mooie stellage met veel schoenen in de winkel en men heeft geleerd zeep te maken en die aan de straat is verkocht. De grote ruimte werd minder benut door de gehandicapten zelf maar die is regelmatig verhuurd voor vergaderingen of bijeenkomsten.
In 2017 zijn er wat problemen gerezen,  een groep wilde het centrum meer gaan benutten als werkplaats terwijl anderen het zagen als een centrum op meer regionale activiteiten voor gehandicapten te ontwikkelen en daarbij speelde ook nog persoonlijke belangen en interesse.  In dit gewoel is helaas de coordinator die een belangrijke taak vervult heeft bij de realisatie van het gebouw, moeten opstappen. Een impase was het gevolg; weinig nieuwe activiteiten en slecht onderhoud aan het gebouw. Tijdens ons bezoek in 2018 hebben we voorgesteld Proscavia Kubooka in te schakelen om de impasse te doorbreken. Dat lijkt goed gewerkt te hebben, in 2019 is een nieuwe coordinator aangesteld, er komen projectplannen voor activiteiten in zowel Adjumani als daarbuiten en er is beter inzicht in de financiën, de huren komen weer binnen en er wordt onderhoud het gebouw  verricht. 

Aktiviteiten in 2020
In 2020 wordt er rond het gebouw een stenen omheining gebouwd, dat was een verzoek van de gemeente. Bovendien trok het gebouw nu daklozen aan en loslopende dieren beschadigen het gebouw. Wij hebben teogezegd 50% van de kosten te betalen en het doet ons goed te merken dat ze financieel zo op orde zijn dat ze zelf de andere 50% kunnen betalen.
In 2020 wordt ook gestart met een 'zeepproductie' project. Vijf groepen uit de omgeving leren in de werkplaats hoe ze zeep moeten maken, incl veiligheidsmaatreglen en eenvoudig boekhouding om in hun woonplaats er mee aan de slag te gaan om zo iets te verdienen. Ze ontvangen ter plekke ook nog ondersteuning. Dit project is mogelijk gemaakt door een bijdrage van
De Gebroeders van Den Bosch.
Helaas zijn beide projecten niet doorgegaan in 2020. Het project zeepproductie voornamelijk vanwege corona , dat is begin 2021 gestart. Het bouwen van de omheining is vlak voor de start in het najaar van 2020 op verzoek van de gemeente uitgesteld.

Aktiviteiten in 2021 en 2022
Het zeepproject.  Het materiaal is ingekocht. Er zijn 40 personen van diverse gehandicapten groepen uit het ditrict Adjumani uitgenodigd om in de werkplaats te leren hoe ze vloeibare zeep kunnen produceren.  Ze kregen tevens scholing in eenvoudig boekhouden en training in onderlinge comminicatie en vergadertechnieken. Na enkele maanden zijn de diverse groepen bezocht voor terugkoppeling en eventuele verdere ondersteuning. Het project is een succes en men heeft nu het plan dit verder uit te breiden.
De voorzijde van de werkplaats;
waar de man staat is de winkel .

Verder in het gebouw zijn werkruimten.
De achtervleugel bevat een grote werkplaats en een paar kleinere ruimten.

Rechst is nog de oude kiosk te zien.
Mannen en vrouwen actief in een van de werkruimten

De grote werkplaats, hier verhuurd aan een NGO
Training aan de ADDPA deelnemers, tijdens een meerdaagse sessie waarbij ze ook andere bedrijfjes in de buurt van Kampala bezocht hebben
ADDPA leden hebben deelgenomen aan een workshop "fondsen werven in Uganda".  Hier de ontvangst van geschonken materiaal van World Vision Uganda